Porazí Google Android iPhone?

Jelikož s koupí nového telefonu chci počkat do Vánoc, mám čas na prozkoumání trhu. Jelikož se mi do Windows Mobile 2x nechce rozhlížím se po alternativách. iPhone mě velice nadchnul svým ovladáním a vychytaností věcí do detailů, ale také mě naštval několika věcmi které jsem popsal v předchozím zápisku (iPhone 3G aneb co mi brání v koupi).

Dnes jsem se podíval na chlup Google Android. Google Android má teprve přijít (je očekáván v následujících měsících) a na internetu je pouze pár videí. V několika diskuzích jsem četl o tom jak na Google Android nejsou žádné aplikace. K tomu musím dodat jedno heslo – “Důvěřuj ale prověřuj”. Našel jsem na internetu několik webů [helloandroid.com, andoroid-freeware.org], které obsahují přes 100 aplikací na Google Android (a to ještě nevyšel). Některé aplikace jsou velice užitečné (např. Quickoffice – aplikace na otevíraní a úpravu dokumentů) a jsou zde i “killerapp” jako Android Scan, kde přes vyfotíte čárkový kód z knihy či CD a aplikace Vám vyhledá prodejny, recenze a ceny na internetu a Vy můžete hned zboží objednat nebo zavolat do prodejny (viz video).

Další “killerapp” je Wifi Army. Je to hra ve které se Vám zobrazí mapa a na ní vídíte prihlášené hráče. Za úkol je máte najít a zaměřit fotoaparatém (tím je “zabijete” a získáte body). Problém tví v tom, že po ČR než bude rozšířena Wi-Fi tak budu dávno pod drnem. Snad se tedy alespoň dočkáme zlevnění datových tarifů od našich operátorů. Na další aplikace se doporučuji podívat na PDF z ukončeného Developer Challange 1 (např. doporučuji podívat se na aplikace na straně 20 a 22).

Pokud se chcete podívat na nějaké video o Google Android tak doporučuji představení z přednášky v květnu tohoto roku (jediný problém vidim v odemikání klavesnice, kde jak budete “v náladě” tak ji neodemknete :D)

Telefon by měl uvést na trh T-Mobile s telefonem HTC Dream. Jen doufám, že se dostane i do ČR. Také jsem zvědavý na rychlost telefonu a operačního systému. Cena by se měla pohybovat okolo 8000,-.


2 thoughts on “Porazí Google Android iPhone?

  1. arf

    Jak rikas, vsechny aplikace nebo tedy aspon vetsina z nich, jsou zalozeny na pristupu k netu.. at uz to jsou google maps, google docs. nebo proste jen jednoduchy profil aplikaci rikajicich “share with friends something”..

    To ho myslim v nasich koncinach polozi.. Google je webovy guru a tak vsechno pujde pres web.. Mozna kdyby operatori dali levnejsi internet i pro tohle HTC, tak by to snad slo, ale v to silne pochybuju.. Oni trh nasyti iPhonem a nebudou potrebovat dalsi konkurenci.. Tot vsio..

  2. ronny

    Právě očekávám zda ho zařadí či ne. Vodafone má mít nové tarify od září tak snad donutí konkurenci také slevnit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.